środa, 5 sierpnia 2015

Wegańskie, bezmączne i dietetyczne pulpety z kaszy jaglanej w ostrym sosie bakłażanowo-pomidorowym

Ostatnio mam fazę na kaszę jaglaną. Nic dziwnego, w końcu onegdaj królowała na mym stole, a przez ostatnie 2 miesiące musiała odgrywać rolę porzuconej kochanki :) Na szczęście już wróciła do mych łask, a z nią pomysły na kolejne potrawy. Po snickersie, który zrobił niezwykłą furorę na Facebooku, przyszedł czas na jaglane kotleciki. Proste do bólu, bo poza kaszą mają w swym składzie jedynie tofu i przyprawy. Ale wisienką na torcie jest tu jednak nie sama kasza, lecz sos pomidorowy z bakłażanem i cukinią - aromatyczny, dość pikantny, który nadaje potrawie zdecydowanego i bardzo smakowitego wyrazu.
A po kaszę, sos Tamari, pyszny olej z nieprażonych pestek dyni, płatki drożdżowe i wiele  wiele innych fantastycznych produktów niezbędnych w zdrowej kuchni zapraszam do sklepu  http://drpelc.pl/
Uwaga! Wydłużamy promocję - dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.

Składniki: na pulpety (7 sztuk):

  • 0,5 szklanki suchej kaszy, gotowanej następnie w 1 szklance wody z 1 łyżeczką oleju kokosowego i ziołami (może być też jakaś zdrowa kostka lub vegeta bez konserwantów, ja dałam 1 mieszankę przyprawy śródziemnomorskiej, 0,5 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, szczyptę soli)
  • 1 kostka (180 g) tofu macerowanego minimum 1 h w: 3 łyżkach sosu sojowego Tamari, 1 łyżce oleju (u mnie z pestek dyni), 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżce soku z cytryny, soli i pieprzu
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju do smażenia kotletów (u mnie kokosowy)
Kaszę zostawiamy do wystygnięcia (można też ugotować dzień wcześniej). Tofu kroimy w kostkę i ok. 3 łyżki tych kostek odkładamy (przydadzą się do sosu). Resztę wraz z maceratem i płatkami drożdżowymi wrzucamy do kaszy i całość blendujemy na gładko (albo dokładnie rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków). Lepimy niewielkie kulki i smażymy na łyżce oleju. 

Składniki na sos:
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duży bakłażan
  • 1 średnia cukinia
  • 500 ml. passaty (przecieru pomidorowego)
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 świeże pomidory
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej papryczki chili
  • 2 łyżki Tamari
  • 3 łyżki pokrojonego w kostki tofu (z kotletów)
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz do smaku
Bakłażan i cukinię obieramy, kroimy w kostkę. Pomidory wyparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy warzywa, chwilę smażymy, po czym wlewamy passatę i wodę, dodajemy sodę, kurkumę i cynamon i dusimy minimum pół godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy bakłażan będzie miękki, a sos zgęstnieje, dodajemy pozostałe przyprawy i tofu i jeszcze chwilę dusimy. Polewamy na usmażone pulpety. I pięknie dziękujemy za przepis :)






                                                                            ***

Zapraszam również do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga

5 komentarzy :

  1. podpasował mi ten sos, koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam pulpety z Twojego przepisu dziś na obiad - obłędne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, jakie zadanie w sosie pełni soda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Neutralizuje kwaśny posmak pomidorów. Nauczyłam się tego od rodowitych Sycylijczyków

      Usuń